ajustura

Publié le par ghib laszlo

Are francezul o vorba ,sunt sigur ca si alte neamuri o potrivit-o dupa felul lor ,si anume : "Dracul sta ascuns in detalii " ,atat de discutabila fraza de da loc repede la dubii ,pentru cineva foarte bisericos poate n'o fii musai pozitiv  ,cat mai multe detalii cu atat mai multe sanse sa vedem pe necuratul , pentru un inginer cu cat mai multe detalii avem intr-o problema cu atat mai putine sanse sa dam de dracu'.Nu pun zambete si alte subintelesuri sa nu supar pe nimeni .Cu religia si cu inginerii nu glumim .Io unul stiu ca daca nu lucrez , nu-mi pune nime' in straita :))

Ajustura si garnitura sunt doua detalii a naibii (hai ma opresc :)) de importante in potcovarie .Ati vazut poate,in alt articol  ,numai potcoava in sine e facuta din mai multe detalii reunite in momentul in care iasa din ciocan sau matrita de la fabrica .Ajustura si garnitura intervin in momentul transformarii potcoavei pentru a fii pusa pe copita .

Ajustura

Nici nu stiu de e corect cuvantul in romaneste ,a nu se confunda cu "a ajusta potcoava la copita" ,desi e tentant , "ajustura" insasi inseamna trei lovituri de ciocan si un loc si forma anume ...In pozele de mai jos vedeti diferenta mai clara dintre o potcoava noua ce iese din cutie si o potcoava cu ajustura .Se face numai pe anteriori ,ei sunt subiect de ajustura ,posteriorii prin forma lor ovala  si natura lor de propulsie nu au nevoie. 

IMG_0176.JPG

IMG_0177.JPG

 

Este deci curbarea lejera  in varf si mamele a fierului care la origine este plat

De ce facem ajustura ?

Imaginati-va ca sunteti incaltat cu o talpa plata dreapta si rigida ,si un sol rigid,mersul dvs nu ar urma o mica rotire necesara mobitatii tarsienelor,si ati developa cu timpul deficiente de aplomb(cred ca Chaplin de asta suferea:) .Este unul din principalele motive ,permitem o relativa miscare naturala in sensul tendoanelor.Caii care nu sunt potcoviti sau ce in "paraj natural"(:)))sunt usor  rotunjiti in varf din acelasi motiv  .Al doilea motiv este eliminarea presiunii suprafetei solare direct pe partea interna a fierului,mai ales in cazul sectiunilor largi de 25 mm sau mai mult . Unghia si linia lor alba datorita strucurii lor tubulare orientatata pe verticala  sunt menite sa suporte socuri  insa nu si structura talpii !!!Fierul care atinge suprafata solara este importanta cauza a blemelor.

De ce nu facem ajustura ?!

Desi vin sa va spun de ce este necesara ,nici eu nu o fac sistematic !!Ironia sortii este ca facand bine cu ajustura in acelasi timp las loc intre talpa si fier ca sa intre obiecte straine ...pamant ,pietre mici .Se cam bate in cap povestea asta !!!Pai in cazul acesta dragii mei cavaleri ,inca o data curatati sub talpa si sub potcoava la intrarea si la iesirea din boxa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!peria cu scobitoarea metalica nu e un simplu  accesoriu de moda eqvina  .Deci prin urmare in cluburile care sunt serioase lucrez serios in altele nu fac ajustura ca sa nu schioapete caii in trei zile !!!prefer sa tai copita mai lung  "mai puternica" ,fara sa ating talpa , deci mai des...deci mai scump .Esti neserios ,platesti mai mult .

Un alt motiv pentru care nu se  face ajustura este pentru caii in padocuri umede ,este motivul pentru care potcoavele ventuzeaza si se pierd .Din economie .Din graba si incompetenta generala si contagioasa .Intr-un ritm in care o sa uitam acest  mic detaliu .

Ce se intampla daca nu facem ajustura ?

Potcoava uzeaza repede  in varf , de multe ori numai in varf ,neregulat si se rupe in doua  .Trebuie sa recunoasteti ca vedem des asta in Romania .Tendonele obosesc sunt suprasolicitate mai ales flechisorul ...o maladaie naviculara poate intervenii numai din cauza unui mic detaliu ...dupa ce ai pierdut ani de zile sa cresti si sa dresezi calul ala .

Cativa producatori de potcoave  au inceput sa faca ajusturi de fabricatie ,sunt lejere prea mici ,sunt acolo mai degraba ca un post-it "bre ,nu ai uitat ceva?!" ,potcoava full rolling ne salveaza cat de cat de ajustura ,dar nu e viabil in  timp ...

IMG_0261.JPG

IMG_0253.JPG

IMG_0264.JPG

 

 

 

Commenter cet article

radu 31/10/2015 15:58

de ce nu pui astea pe feisbuc? nu e nimic personal în ele şi multă lume le-ar citi. le ţii aici pe blog, unde te găsesc din când în gând... rar. fii oleacă mai public. dacă tot le scrii. sau zi-mi cum să fac să primesc atenţionări de la tine.. Mulţumesc mult pentru articol!!!

ghib laszlo 07/12/2012 09:15

Multzamesc frumos !!!

radu 06/12/2012 22:04

Foarte interesant scris, şi imagini foarte bune. E o plăcere să-ţi citesc blogul.