la cald sau la rece

Publié le par ghib laszlo

IMG_0242.JPGDe cate ori nu am auzit spunand despre potcovarul cutare sau un alt cutare ca e un potcovar bun pentru ca "lucreaza la cald ".De parca faptul ca pui o potcoava in forja de gaz sau carbuni ,o faci rosu cireasa ,si dupe ce ai "ciochinuit-o"(permiteti sa-mi atribui inventia acestui cuvant ,pe care il folosesc si in alte contexte),sa o pui ,asa calda pe partea inferioara a copitei ca sa fumege . te face un potcovar mai bun ca unul care sare toate etapele astea calorice si potcoveste la rece .Nu inseamna ca cel care lucreaza doar la rece e mai bun decat cel ce incalzeste .Nici calea de mijloc nu exista aici , si apoi la urma urmei cine zice ca unul e mai bun ca altul ?! si de ce sa fii mai bun decat un altu ?! Indiferent de soi de lucru ,nu trebuie uitat scopul acestei vocatii ,si anume ,binele calului ( nu numai pe moment ,in timp va rog frumos ).

 

Dilema asta si contrazicerile intre confrati sunt vechi ,de exemplu catre inceput de secol douazeci ,o anecdota spune ca doi potcovari francezi , ferventi aparatori ai propriei temperaturi ,au luat fiecare un picior de cal (independent de cal ) ,l-au potcovit ,unul la cald si altul la rece , si au decis sa il supuna timp de cinci saptamani ,unor extreme teste in conditii de umiditate prelungita ,deci au legat cate un bolovan de fiecare memdru sectionat si le-au scufundat in acelasi lac ,probabil langa crasma unde s-o iscat pariul .Ei bine ...dupa cinci saptamani de plonjon ,potcoava pusa la cald tinea mai bine decat cea pusa la rece . Daca nu am lua in considerare ca pentru o concluzie e nevoie de mai multe experiente si adaosul unei palete mai largi de factori ...atunci da ! putem spune ca potcovitul la cald e mai bun decat cel la rece .E drept ca o data talpa arsa ,chiar si locul de penetrare a caielelor este aprooape impermeabilizat  ,mai rezistent la umiditate.

 

Omul si-o dat seama ca poate pune fierul cald pe o copita ,nu demult , prima consemnare despre aceasta "indrazneala" dateaza catre inceputul sec XVIII ,prin anii 1700 si ceva .Ori ,stim cu totii ca am apreciat cu aproximatie la 4000 de ani vechime data de nastere a primului potcovit .Cum o fi facut oamenii astia intre timp? Deci cam trei sute de ani de potcovit la cald si vreo 3500 de potcovit la rece .Dupa varsta ,potcovitul la rece e mai bun decat cel la cald .

 

O forja a fost intotdeauna indispensabila intr-un atelier de fierar potcovar ,azi o forja pe gaz este indispensabila in masina unui potcovar modern ,dar asta nu inseamna ca potcovim sistematic la cald .Este unul din aspectele placute ale meserie de a adapta decizia in raport cu situatia . De exemplu exista cai care au fost neplacut impresionati la primul lor potcovit ,situatia asta noua cu fumul care imi iese din copita nu i-a placut deloc ,si nu o sa reusesti niciodat asa il faci la cald .De  aceea cel putin pentru mine primul potcovit ,se face intotdeauna doar pe anteriori o data,apoi pe posteriori la o saptamana  si abia a treia oara la cald si intreg ,si si aici nu ma duc brusc cu potcoava rosie la copita ,ci ard o bucata de unghie taiata inainte ,langa cal , " ii descant " putin ,sau potcovesc inainte cai deja obisnuiti cu fumul ,chiar sub nasul novicelui .Asa ,cu rabdare ,stiu cel putin ca pregatesc un cal pentru o viata amouroasa cu potcovarul sau ....iar potcovarul are o viata linistita .

 

IMG_0011.JPG

 

Iar potcoavele de aluminiu si plastic ...imi este cam greu sa le incalzesc!

 

In caii de curse ,galoperi sau troteri , practic nu potcovim niciodata la cald, una la mana potcoavele sunt de greutate musca ,sa le incalzesti e ca si cum le -ai topi  ,si nu e nevoie de altfel , adaptarea lor la copita datorita acestei sectiuni reduse de metal se face fara efort .Doi la mana conditiile de potcovit desori sunt extreme ,de multe ori direct in boxa ,in paie pana la genunchi ,plus un crack tampit ...o scanteie si esti bun de platit un grajd intreg de curse.

 

Nu potcovim la cald cand stim ca avem un cal sensibil ,cu pereti subtiri sau casanti . Potcovesc mai putin la cald ,in sezon de vara secetos ...cand copitele sunt uscate si dure ca betonul ...daca mai pun si la cald ,evapor si ultima nadejde de mobilitate a copitei (nu uitati ca avem un 25 la suta apa intr-o copita ideala)

 

Intr-o zi in medie imi trec sub ciocan ,deci sub brat ,cam treizeci de potcoave .Daca as potcovi numai la rece ,canalele carpiene a incheturii pumnului ar fii distruse cam in doi ani .Este o operatie destul de des facuta potcovarilor .Suntem potcovari si ne place sa lucram fierul cald dar nu este factorul imperativ a unui potcovit bun .Bate fierul pana e cald ,este in primul rand ageabil pentru propriul corp , brat si ureche .Daca ai o nicovala bine fixata si un cleste pe masura sectiunii fierului ,atunci nu trebuie sa te obosesti sa lovesti cu ciocanul,sa bulbuci ochii si sa il ridici cu toata forta deasupra capului ,cum le place la artisti sa ne deseneze  ,ci pur si simplu sa il lasi sa cada in locul potrivit  pentru o turnura potrivita.

 

Potcoava calda este si un semn de verificare a unui paraj perfect ,plan peste tot ,daca arsura este uniforma atunci parajul tau a respectat cel putin o cerinta ...talpa e plana ,insa sub ce unghi ?Aceasta verificare o poti face si cu fierul rece vizual si tactil ,daca apasi cu degetul pe o ramura si fierul "sare" este ca ai un hic pe undeva .

Am vazut potcovari care au vazut ca urma fierului inrosit nu este perfecta pe contur ,si in loc sa ia pila sa rectifice au continuat sa apese cele 1400 grade celsius pana urma e perfecta .Asta numesc eu un paraj ,sau "curatat  termic "!Rau ,nenea ...daca va-ti ars vreodata la degete ati observat caldura care "urca" in tzesuturi dupa inlaturarea sursei ...la fel si in copita  caldura urca si lezeaza tzesuturile interne , da un schiopatat greu de remediat .Fierul cald nu trebuie lasat mai mult de trei patru secunde ...

 

Eu zic ca decizia apartine potcovarului ,iar pentru cei ce stiu asculta ,calul o sa le spuna de ii bine sau rau ...ca trebuie ca in viata ...gandit rece si facut cald :)

Commenter cet article

radu 31/10/2015 16:10

aşa facem. gândim la rece şi muncim la cald, adică transpiraţi :)

Bianca 30/05/2013 01:23

Salut, Am un amic din State, potcovar, care ar dori sa vina in Romania in Octombrie pentru a vedea cum se practica aceasta meserie aici. Face parte dintr-o comunitate destul de mare in cadrul
careia se fac tot felul de concursuri, au propria revista de specialitate si face cercetare in domeniul acesta. Stii potcovari in zona Bucurestiului sau pe Valea Prahovei sau Suceava unde as putea
sa-l duc sa vada potcovarul in actiune dar sa puna mana si el sa faca ceva? Multam!

ghib laszlo 31/05/2013 21:57Buna, eu sunt stabilit si fac parte din corpul de potcovari francezi ,si putin cam rupt de contact cu potcovari romani, mai ales in regiunile pe care le amintesti .Sunt sigur ca daca pui
intrebarea catre centrele ecvestre de pe la Snagov o sa ai raspunsuri mai precise  .Spor